Hoe werkt de navigatie in een auto (Tom Tom)

Belangrijk!
Tom Tom of ander navigatiesysteem mag niet tijdens het rijden bediend worden. Dit werkt afleidend en is gevaarlijk.
De navigatie moet altijd vooraf worden ingesteld en indien er iets niet goed is dan dien je op een veilige plek te stoppen om de navigatie te herstellen of in te stellen.

De eerste keer aanzetten

Opstarten

  1. Raadpleeg de installatieposter voor installatie-instructies.
  2. Volg de instructies op het scherm. Selecteer met uw vinger op het aanraakscherm uw voorkeuren.

TomTom GO gebruiken

Opmerking: Uw TomTom GO geeft uw locatie niet door, dus anderen kunnen u niet opsporen als u rijdt.

Na het opstarten wordt op de TomTom GO de navigatieweergave getoond.
Het scherm is zwart-wit, totdat uw TomTom GO uw huidige positie heeft bepaald.
Als dat is gebeurd, wordt de navigatieweergave volledig in kleur getoond.
De volgende keer zal uw positie veel sneller kunnen worden bepaald, meestal binnen een paar seconden.
U geeft alles op de TomTom GO aan door met uw vinger het scherm op de gewenste plaats aan te raken.
Bovendien kunt u het hoofdmenu altijd snel weergeven door het scherm met uw vinger ergens in het midden aan te raken.


De meeste menu’s van de TomTom GO bevatten meer opties dan op één scherm kan worden weergegeven.
Raak Arrow-head eens een paar keer aan om door alle mogelijkheden te bladeren.

Uw eerste route plannen

1. Ga naar buiten, zodat de GPS-hardware uw positie kan bepalen. Dit kan even duren en gaat sneller als u stil blijft staan.
Op de kaart op het scherm wordt uw huidige positie weergegeven in een ‘3D’-navigatieweergave, vanuit het perspectief van de bestuurder.
Zodra u gaat lopen, worden de straten in de navigatieweergave weergegeven zoals u ze door de voorruit van de auto zou zien.


Uw positie (en richting) wordt aangegeven door het pictogram GPS position.

2. Geef het hoofdmenu weer. Gebruik Arrow-head een paar keer om door alle mogelijkheden te bladeren en kies vervolgens Navigeer naar… om uw eerste route te plannen.

Tip: Sommige pictogrammen worden grijs weergegeven; dit geeft alleen maar aan dat deze menu-opties nog niet beschikbaar zijn. B.v. als u nog geen route hebt gepland, worden de opties ‘Zoek alternatief…’, ‘Toon route’ en ‘Wis route’ allemaal grijs weergegeven.


Vergeet niet dat Arrow-head altijd betekent dat er meer opties op de volgende pagina staan, in dit geval meer manieren om een bestemming te kiezen.

3. Kies Adres . U ziet een standaard toetsenbord dat kan worden gebruikt om plaatsnamen in te voeren (b.v. plaatsen, straten en favoriete locaties).
Boven het toetsenbord ziet u een klein schuifvenster waarin locaties uit de database van uw TomTom-systeem worden weergegeven.

4. Om goed te kunnen zien hoe uw TomTom-systeem werkt, gebruikt u een echt adres dat u zogenaamd wilt bezoeken en voert u de eerste paar letters van de plaats in.
Wees zo specifiek mogelijk. Terwijl u typt worden de letters vergeleken met de ingebouwde lijst van mogelijke namen en worden eventuele gevonden namen in het zoekvenster weergegeven.


Snel een plaatsnaam zoeken. Gebruik en om door andere mogelijke gevonden namen te bladeren.
Als u een fout maakt, gebruikt u Arrow-head left om de laatst ingevoerde letter te wissen.

5. Als u de gewenste plaatsnaam ziet, selecteer u deze. Nu wordt een nieuw zoekvenster getoond met de titel Straat: bovenaan.
U kunt nu weer de eerste letters van de straatnaam van uw bestemming gaan invoeren.


Snel een straatnaam zoeken. Indien er meer straten met dezelfde naam bestaan, wordt er extra informatie getoond om u te helpen de juiste locatie te zoeken.

6. Als u de gewenste straatnaam ziet, selecteer u deze. Vervolgens wordt er een derde en laatste toetsenbord en venster getoond, waarin u een huisnummer kunt opgeven.
Voor sommige straten (zoals wegen zonder huisnummers), wordt u gevraagd een bepaalde ‘Kruising:’ (d.w.z. een kruising met een andere weg) te selecteren.
Selecteer een kruising of voer het huisnummer in en kies dan OK.


Als u liever een kruising kiest dan een huisnummer, selecteert u de knop ‘Kruising’.

7. De snelste route vanaf uw huidige positie naar uw bestemming wordt nu berekend.
Dit duurt slechts een paar seconden en de voortgang wordt op het scherm weergegeven.
Als de route is berekend wordt er een samenvatting getoond op een kaart met een geschikte schaal.


Het kan handig zijn deze samenvatting door te lezen om een idee te krijgen van de totale reis en om te controleren of de route geen wegen bevat die u liever niet neemt (zie hiervoor Zoek alternatief… verderop).

8. Selecteer OK en het hoofdnavigatiescherm wordt weer getoond, maar nu met de route duidelijk ingekleurd.


Witte pijlen op het scherm tonen de richting waarin u moet rijden op de huidige weg, en een speciaal gevormde groene pijl geeft aan wat u bij de volgende afslag of kruising moet doen.

Hulp tijdens de rit

Nu alles is gepland kunt u uw veiligheidsriem vastmaken en op weg gaan.
Als u een bepaalde afslag op de berekende route nadert, vertelt de gekozen stem wat u moet doen.
Bijvoorbeeld “Na 100 meter links afslaan“, gevolgd door “Links afslaan“, zonder dat u uw blik van de weg hoeft te halen.
Tijdens de rit volgt u de gesproken instructies en zult u merken dat de navigatieweergave steeds wordt vernieuwd, zodat naderende wegen en kruisingen altijd worden weergegeven en de beste route wordt aangegeven.

En als u een keer een afslag mist of de verkeerde weg neemt, is dat geen probleem.
Er wordt automatisch een nieuwe snelste route berekend, op basis van uw nieuwe positie en rijrichting.
Waar u ook gaat, u krijgt altijd de juiste instructies die u naar uw gekozen bestemming leiden

Wat staat er op het scherm?

Veel van de informatie in de hoofdnavigatieweergave is aan uw voorkeuren aan te passen (zie het hoofdstuk Voorkeuren). Standaard ziet het scherm er ongeveer als volgt uit:

De instructie voor de volgende afslag.

Aanpasbare reisinformatie, inclusief aankomsttijd, tijd tot bestemming en afstand tot bestemming.

Uw huidige GPS-positie.

‘Zoom uit’- en ‘Zoom in’-knop.

Indicatie ‘Volgende snelweg’, indien van toepassing. Raadpleeg Naamvoorkeuren als u dit uit wilt schakelen.

Een signaalindicator in telefoonstijl om een idee te geven hoe goed of slecht de GPS-ontvangst op uw huidige locatie is. Hoe meer streepjes, hoe beter.

Als u een instructie hebt gemist, raakt u de afslaginstructie linksonder op het scherm () aan om deze opnieuw te horen.
En als u de routesamenvatting nog eens wilt zien, raakt u het reisinformatiepaneel rechtsonder op het scherm ( of ) ergens aan.

Meestal hebt u alleen de gesproken en afslaginstructies nodig om goed de weg te vinden, zodat u uw blik altijd op de weg gericht kunt houden.
Op ingewikkelde kruisingen, waar eenvoudige instructies niet voldoen om de juiste weg te kiezen, komt de navigatieweergave goed van pas.
Een snelle vergelijking van het scherm en de wereld voor u moet dan genoeg zijn.

Tip: Op kruisingen waar u niets hoeft te doen, worden geen instructies getoond of gesproken.
In steden en dorpen komt het dus regelmatig voor dat u zijwegen passeert en kruisingen oversteekt zonder dat u instructies krijgt.

Navigatie

Navigeer naar…

Dit is in de meeste gevallen het eenvoudigste en handigste beginpunt.
U gebruikt uw huidige GPS-positie om naar een bepaald adres, een bepaalde kruising, een favoriete locatie, een nuttige plaats enz. te navigeren.
Selecteer Navigeer naar… om het eerste optiescherm weer te geven.

U bespaart tijd met behulp van Recente bestemming , waarmee een lijst van recent gebruikte adressen, nuttige plaatsen en andere bestemmingen wordt getoond.

Adres toont vanzelfsprekend dezelfde stad/straatgegevens die u in Uw eerste route plannen hebt gebruikt, dus kies uw bestemming op de bekende manier.
Als u de straatnaam niet zeker weet, kunt u ook de plaatsnaam nogmaals typen (of de optie Stadscentrum gebruiken die hieronder wordt beschreven) om naar het geografische middelpunt van de stad te gaan.

De keuze Thuis is hier snel en duidelijk, maar als u tijdens het instellen van uw TomTom-systeem geen thuislocatie hebt ingesteld, kan het zijn dat deze optie nog grijs wordt weergegeven. Meer informatie over het instellen van een thuislocatie leest u onder Thuisvoorkeuren.

Hoewel u vaak naar nieuwe, onbekende plaatsen zult navigeren, zullen er ook locaties zijn die u regelmatig bezoekt en waar u naartoe en vanuit wilt kunnen navigeren zonder dat u de adresgegevens steeds in hoeft te voeren.
Dit zijn uw ‘Favorieten’. Zie Favoriete locaties voor meer informatie hierover. Gebruik Favoriet om naar een dergelijke locatie te navigeren.

Opmerking: ‘Favoriet’ zal grijs worden weergegeven als u nog geen favoriete locaties hebt ingesteld.

Nuttige plaats leidt u naar de enorme database met spoorwegstations, restaurants, benzinestations, geldautomaten en nog veel meer. Met deze optie worden de pictogrammen voor de vijf meest door u gebruikte categorieën weergegeven. Als de gewenste categorie er niet bij staat, gebruikt u Arrow-head om een schuifvenster met alle beschikbare categorieën te tonen.

Gebruik Arrow-head up en Arrow-head down om door de lijst te bladeren of voer een paar letters van de gewenste categorienaam in.
Zodra u de juiste categorie ziet, selecteert u deze voor een lijst met alle nuttige plaatsen in die categorie, netjes gesorteerd op afstand vanaf uw huidige positie. Gebruik Arrow-head up en Arrow-head down om door de lijst te bladeren, of, als u de naam van de nuttige plaats weet, kies het toetsenbordpictogram en voer de eerste letters van de naam in.


In de lijst staan nog andere pictogrammen naast de nuttige plaatsen.
Een rechte, groene pijl betekent dat de nuttige plaats op uw route ligt; een gebogen groene pijl betekent dat u een beetje van de route moet afwijken om de plaats te bereiken; een gebogen gele pijl geeft aan dat u voor deze nuttige plaats wat verder moet omrijden; geen pictogram houdt in dat deze nuttige plaats helemaal niet op de route ligt.

Selecteer ten slotte een nuttige plaats als uw bestemming.

Tip: Sommige beperktere nuttige-plaatscatetorieën (b.v. ‘Gebedsplek’ of ‘Theater’) bevatten alleen nuttige plaatsen voor grotere steden.

Door Arrow-head in het menu Navigeer naar… te selecteren, worden er nog meer navigatie-opties weergegeven.
Kies Postcode als u de postcode van uw bestemming weet en deze liever gebruikt dan de plaatsnaam.
Nadat u een postcode hebt geselecteerd, wordt u (indien nodig) gevraagd op de bekende wijze een straatnaam en huisnummer te kiezen.

Tip: U kunt van gedachten veranderen en alsnog een plaatsnaam invoeren. Of zelfs een postcode invoeren in het adresschuifvenster. De keuze is aan u. Let wel dat volledige postcodeselectie alleen in Nederland en Groot-Brittannië wordt ondersteund.

Als u goed kunt kaartlezen en liever een bestemming op de kaart zelf kiest, of als u de juiste straatnaam of postcode niet weet, kiest u Locatie op de kaart .
Dan kunt u door de kaart schuiven en indien nodig in- of uitzoomen. Zo selecteert u een punt op de kaart als uw bestemming en kiest u ‘OK’.
Raadpleeg het hoofdstuk Kaarten voor meer informatie over het gebruik van de TomTom-kaart.


Op de TomTom GO of in TomTom Navigator kunt u de kaart ‘slepen’ om deze in elke richting te schuiven en kunt u de zoomknop omhoog of omlaag ‘slepen’ om uit of in te zoomen.
Bezitters van TomTom MOBILE gebruiken hiervoor hun D-pad- en Enter-toetsen.

In een vreemde stad komt het vaker voor dat u de straatnaam van uw bestemming niet weet.
Kies dan Stadscentrum om automatisch te navigeren naar het geografische middelpunt van de stad, waarvan u de naam op de bekende wijze hebt ingevoerd.

Zo kunt u ook NP in stad kiezen om naar een nuttige plaats in een vreemde stad te navigeren (b.v. een hotel of parkeergarage).
Kies op de bekende manier een plaatsnaam en vervolgens een categorie nuttige plaatsen.
De beschikbare nuttige plaatsen worden automatisch gesorteerd op afstand tot het middelpunt van de gekozen stad.


Als de route eenmaal is gepland, wordt er een samenvatting weergegeven op een kaart met een daarvoor geschikte schaal.
Selecteer ‘Route’ om de route op verschillende manieren te bekijken. Zie Geavanceerde routeplanning voor meer informatie.

Favoriete locaties

Favoriet toevoegen

‘Favorieten’ zijn locaties die u regelmatig bezoekt en waar u naartoe en vanuit wilt navigeren zonder dat u elke keer de adresgegevens hoeft in te voeren.
Selecteer Voeg favoriet toe om het eerste optiescherm weer te geven.


U zult merken dat de opties voor ‘Voeg favoriet toe’ erg lijken op die voor Navigeer naar… in het vorige hoofdstuk.
Welke optie u ook gebruikt, als de locatie eenmaal is gekozen, kunt u een naam voor de favoriet invoeren (b.v. ‘Huis Jan’, ‘Kantoor’ of ‘Oom Fred’).

Tip: Bij het invoeren van een naam voor de favoriet wordt de gemarkeerde suggestie automatisch vervangen door de letters die u typt.
Als u slechts een paar letters aan de suggestie wilt veranderen, raakt u eerst het gemarkeerde woord aan (op TomTom GO en Navigator) of beweegt u de joystick naar rechts (in TomTom MOBILE).

Kies Thuis om voor het gemak uw thuislocatie aan de lijst met favorieten toe te voegen.
Als deze optie grijs wordt weergegeven, hebt u nog geen thuislocatie gekozen. Zie Thuisvoorkeuren voor meer informatie.

Kies Adres om een bepaald adres als favoriet toe te voegen.

Kies Recente bestemming om uit een lijst van recent gebruikte adressen, nuttige plaatsen en andere bestemmingen een favoriet te kiezen.

Kies Nuttige plaats om een NP uit de ingebouwde database als favoriet toe te voegen.
Net als met navigatie naar een NP ziet u eerst de vijf meest gebruikte categorieën.
Als de gewenste categorie er niet bij staat, gebruikt u Arrow-head om een schuifvenster met de volledige lijst weer te geven.
Binnen elke categorie ziet u een lijst met alle NP’s, netjes gesorteerd op afstand vanaf uw huidige positie.
Nu kiest u de nuttige plaats die u als favoriet wilt toevoegen.

Als u Arrow-head selecteert, ziet u nog meer opties voor het kiezen van een favoriete locatie.
De opties Postcode , Locatie op de kaart , Stadscentrum of NP in stad gebruikt u op dezelfde manier als in het vorige hoofdstuk over het instellen van een bestemming.

GPS-positie is erg handig als u snel uw huidige locatie wilt opslaan, bijvoorbeeld als u een interessante plek passeert waar u nog eens terug wilt keren.
Omdat u met deze optie geen adres hoeft op te geven, is het een van de snelste manieren om een favoriet toe te voegen.
Het kan dus handig zijn dit te doen als u op een plek bent waar u zeker nog eens terug zult keren.

Tip: U hoeft niet per se naar een locatie te reizen om deze als favoriet te kunnen instellen! Raadpleeg hiervoor ‘Cursorfuncties’ in Kaart doorbladeren.

Als u een favoriet hebt gekozen en een naam hebt gegeven, ziet u deze telkens wanneer u de lijst met favorieten raadpleegt, bijvoorbeeld bij gebruik van Navigeer naar… en Favoriet .

Geavanceerde planning

Hoewel u vooral zult navigeren vanuit uw huidige positie, kan het voorkomen dat u vooruit wilt plannen. Met Geavanceerde planning kunt u de beste route en reistijd tussen twee locaties bekijken of een routebeschrijving opvragen waarmee iemand anders naar uw huidige positie kan komen.

Tip: Het kan zijn dat ‘Geavanceerde planning’ op een ander scherm van het hoofdmenu staat. Misschien moet u Arrow-head gebruiken om het pictogram te kunnen zien.


Een bekend optiescherm, maar deze keer wordt een vertrekpunt gevraagd (wat natuurlijk niet nodig was toen u ‘Navigeer naar…’ gebruikte)

Selecteer uw vertrekpunt op de bekende manier. Vervolgens verschijnt het dialoogvenster Kies een bestemming, weer met de bekende keuzemogelijkheden.
Ten slotte moet u nog één extra vraag beantwoorden, omdat het mogelijk is dat u deze route voor iemand anders plant.
Kies uit Snelste route, Kortste route (voor motorvoertuigen), Vermijd snelwegen, Wandelroute (d.w.z. de kortste route zonder rekening te houden met verkeersregels en zonder snelwegen), Fietsroute (d.w.z. de kortste route, rekening houdend met verkeersregels maar ook zonder snelwegen) of Beperkte snelheid (de snelste route voor voertuigen met beperkte topsnelheid, d.w.z. veel typen wegen hebben gelijke voorkeur, behalve snelwegen).


Als u deze keuze telkens wanneer u navigeert wilt hebben, of als u de standaardinstelling wilt wijzigen, gaat u naar Planningvoorkeuren.

Als alles eenmaal naar wens is gepland, wordt de beste route weergegeven op een kaart met een daarvoor geschikte schaal.
Net als met Navigeer naar… kunt u nu de knop Route selecteren om de gedetailleerde route-instructies te bekijken, zoals in Route bekijken hieronder wordt beschreven.
Selecteer ten slotte OK om terug te gaan naar de hoofdnavigatieweergave.

Route bekijken

Zodra u een route hebt gepland, kunt u deze op verschillende manieren bekijken door middel van de optie Toon route .

Kies Toon als tekst voor een simpele lijst met alle kruisingen en afslagen en de afstanden (of tijden, gebruik de knop ‘Opties’ om de getoonde cijfers te wijzigen) daartussen.
Door een kruising of afslag in deze lijst te selecteren of door Toon als afbeeldingen te kiezen, wordt deze driedimensionaal weergegeven, met de afslaginstructie duidelijk gemarkeerd. Gebruik en om voor- en achteruit door de geplande route te gaan.


‘Toon als afbeeldingen’ is een snelle en adequate manier om een goed idee van de te reizen route te krijgen.

Iets dergelijks, maar dan geanimeerd, is Toon routedemo , waarmee uw trip tot maximaal 500% van ‘realtime’ wordt gesimuleerd (met behulp van een eenvoudige schuifregelaar).
Dit werkt goed voor trips binnen een plaats of stad, maar voor een langere trip zult u de voorkeur geven aan het hierboven besproken Toon als afbeeldingen .
Om de animatie te stoppen, kiest u Toon route en vervolgens Stop routedemo .

Tip: Tijdens het bekijken van de route in afbeeldingen, raakt u het midden van het scherm aan om tussen 2D en 3D weergaven van elke afslag of kruising te schakelen (geldt niet voor TomTom MOBILE).

Ten slotte kunt u de geplande route op een traditionele kaart bekijken. Kies Toon routekaart om de route op een kaart weer te geven die u kunt zoomen en schuiven.
Raadpleeg het hoofdstuk Kaarten voor meer informatie over het gebruik van dit scherm. Of kies Toon routesamenvatting om terug te gaan naar de grafische weergave van de route die direct na de routeberekening al werd getoond.

Route wissen

Selecteer Wis route als u de huidige geplande route uit alle weergaven wilt verwijderen.
Vanaf nu wordt uw positie nog wel op de kaart weergegeven, maar zijn er geen instructies of hulp meer beschikbaar.

Tip: U hoeft een route niet eerst te wissen voordat u een nieuwe plant – dit wordt automatisch gedaan.

Reisplanner

Hoewel Navigeer naar… uitstekend voor de simpele trips voldoet, kan het zijn dat u een meer ambitieuze reis wilt plannen. Misschien wilt u ook de details van deze reis bewaren voor toekomstig gebruik of om ze aan andere gebruikers door te geven. Kies Reisplanner om een nieuw reisplan te maken of een bestaand reisplan aan te passen.

Een reisplan is eigenlijk gewoon een lijst met ‘tussenstops’ en ‘bestemmingen’. De beste route langs elke tussenstop en bestemming (in de door u opgegeven volgorde) wordt berekend. U voegt een ‘bestemming’ toe als u ook informatie wilt over de voortgang in het hoofdnavigatiescherm, en u voegt een locatie als ‘tussenstop’ toe als u de route via die locatie wilt laten lopen. Bij een tussenstop is het natuurlijk niet altijd nodig dat u ook daadwerkelijk stopt.


Een typisch reisplan, met twee tussenstops die u op de route wilt aandoen en de bestemmingen waar u heen wilt.

In eerste instantie is de reisplanner natuurlijk leeg. Gebruik ‘Voeg toe‘ om op de bekende wijze locaties te selecteren, waarbij u de keuze hebt uit ‘Thuis’, ‘Adres’, ‘Recente bestemming’ enzovoort. Elke locatie wordt als tussenstop toegevoegd als de vorige ook een tussenstop was, anders als een bestemming.


Let wel dat de exacte menu-opties die hier worden weergegeven verschillend zijn voor een tussenstop en een bestemming en voor een reeds eerder bezochte locatie en een nieuwe locatie.

U beheert een reisplanitem door het te selecteren, waarna het tussenstopmenu verschijnt (zie boven). Gebruik Markeer als tussenstop om van een bestemming een tussenstop te maken of Markeer als bestemming om van een tussenstop een bestemming te maken.

Gebruik Markeer als ‘bezocht’ om dit reisplanitem en alle vorige items te markeren als voltooid, zodat de navigatie vanaf het volgende (nog niet bezochte) item verdergaat. U kunt zelfs teruggaan en een deel van het reisplan opnieuw afleggen door een plek te kiezen waar u al bent geweest en Markeer als ‘te bezoeken’ te gebruiken, zodat dit item en alle volgende items weer in het navigatietraject worden opgenomen.

Wis item, Verplaats item omhoog en Verplaats item omlaag spreken voor zich.

Als u het reisplan voor toekomstig gebruik wilt opslaan, of als u een eerder gebruikt reisplan wilt laden, kiest u ‘Opties‘ en gebruikt u respectievelijk Sla reisplan op of Laad reisplan . Bij het opslaan kunt u een naam voor het reisplan invoeren met behulp van het schermtoetsenbord (standaard wordt de naam van uw laatste bestemming ingevuld).


Als u reisplannen opslaat, kunt u ze later opnieuw gebruiken zonder de locaties in te hoeven voeren.
Gebruik dit scherm om een reisplan op te slaan, te laden of te wissen of om een nieuw plan te maken.

Selecteer Start navigatie in het menu ‘Opties‘ om de navigatie te beginnen.